Wednesday, January 12, 2011

Uuden kielen opiskeluUuden kielen opiskelu kannattaa aina aloittaa ääntämisen perusteista. Etenkin omalle kielelle vieraat äänteet pitää ottaa hallintaan heti opiskelun alkumetreillä. Myöhemmin ei tahdo enää onnistua.

Sanat pitää opetella sellaisina kuin ne ovat, ei yrittää sorvata niitä omaan suuhun sopiviksi, vaan päin vastoin tulee harjoittaa oma suunsa sanomaan vieraat äänteet ja tekemään ne itselle tutuiksi.

Italian opiskelijani antavat periksi vaistolleen sanoa C-kirjain S:nä ellen ole tiukkana. Sata on CENTO, ei sanota *sento* vaan aivastusäänteellä /tshento/ (kuten Tshekki). Yhdistelmästä CE tulee italian kielessä /tshe/. Luulisi että tämä tieto olisi yksinkertaista ottaa vastaan. Kovin on syvään juurtunut tunne että CE olisi sama kuin SE. Ei se ole eikä tule antaa tunteen voittaa järkeä ja muistia.

HARJOITTELE

CERTO /THSERto/ (varma)
LA LUCE /la LU:tshe/ (=valo),
FELICE /fe LI: tshe/ (onnellinen),
CENTESIMO /tshenTE:zimo/ (sadasosa; rahayksikkö sentti)

Tekikö mieli ääntää S:llä? Jos teki, älä annan periksi!

3 comments:

isopeikko said...

Peikosta on kiva opiskella kieliä, vaikka se ei oikein olekaan koskaan oppinut mitään, ei ainakaan italiaa. Non dirlo a nessuno. Paitsi, että se osaa käyttää välillä pikku heiluria kulkiessaan maailmalla. Hyviä neuvoja nua :) kiitos.

Yaelian said...

Grazie,Rita!

Rita said...

Grazie per i vostri commenti, Isopeikko e Yaelian :)