Friday, January 14, 2011

TV:stä kuulee kieliäTelevisio on mainio apu kielien ylläpitämiseen. Aina kun pystyn katselen Italian Raiuno 1:n ohjelman Verdetto finale, jossa arkisin (kello 11 Suomen aikaa) tuomari, kaksi asianajajaa ja kansantuomioistuin ratkaisee riitakysymyksen kahden osapuolen välillä.

Kuvassa eilisen jakson osapuolet valmistautuvat kuulemaan tuomionsa, välissään ohjelman juontaja Veronica Mayo.

Kiistassa oli kyse ongelmasta joka syntyi kun osapuolten 10-vuotias poika joutui kuulemaan isänsä sanovan että ei aikanaan halunnut poikaansa. Parin välisessä suhteessa oli ollut rakkautta vain naisen puolelta. Mies väitti jopa joutuneensa ansaan houkutelluksi. Nykyään hän on eri naisen kanssa naimisissa. Tuomioistuin päätti kiistan hänen hyväkseen. Kurja juttu että poika otti asian niin raskaasti että joutuu käymään psykologilla ja näkee painajaisia.

Mainio apu ja tuki opiskeluun jos voi seurata itseään kiinnostavia ohjelmia kohdekielellä. Huomattakoon kuitenkin että tämä ei ole sama kuin järjestelmällinen opiskelu. Anti on aika hajanaista sanastollisesti ja kieliopillisesti. Isoin etu lienee altistuminen puhutulle kielelle, virittäytyminen, muistin ja alitajunnan aktivoituminen.

Suomen televisiossa voi tällä hetkellä seurata ainakin kahta italialista sarjaa: Capri ja Don Matteo.

No comments: