Saturday, March 12, 2011

Aakkosia ja maantietoaPidän maahanmuuttajataustaisille nuorille kerran viikossa kielikerhoa peruskoulun valmistavalla luokalla, englannin kieli ja suomi. Valmistava luokka on sellainen jolle nuori laitetaan silloin kun hän saapuu Suomeen. Äidinkieli saattaa olla venäjä, arabia, somali, persia, mandinga... Monin konstein yritämme heidän kanssaan kommunikoida.

Olen keksinyt jokusen hyvän leikin. Kirjoitin taululle GEOGRAPHY - MAANTIETO. Sitten näytin aakkoskorttejani. Kerroin että se joka ensimmäisenä tarjoaa esiin käännetyn kortin kirjaimella alkavan maantiedesanan saa pisteen. A: Amerikka, Aasia, C: Canada, China, Chicago, K: Kanada, Kerava, Kiina... Voi vastata suomeksi tai englanniksi. Yksinkertaista. Kansainvälistä. Koska minulla on kaksi korttipakkaa, voimme jakautua kahdeksi ryhmäksi.

Tunnin jälkeen somalipoika tuli näyttämään minulle pienestä maapallon muotoisesta teroittimestani. "Katso, tässä on Somalia." Hymyilimme toisillemme.

Paljon iloa pienestä maapallosta ja yhteisistä aakkosista. Koko luokka osaa meikäläiset aakkoset vaikka monella oppilaalla onkin äidinkielessään erilaiset kirjaimet. Ehkä heille on opetettu meidän aakkoset heti koulun alussa, en tiedä. Hankalaa olisi elleivät tuntisi kirjaimia.

(Vapaaehtoistyö, Punainen risti)

No comments: